Kínából kap Teslákat Európa

2020.10.20. 06:04

Már a hónap folyamán elkezdődhet az Európába irányuló export a Tesla kínai üzeméből.

tesla shanghai

A korábbi pletykákkal összhangban Európát is Kínából kezdi ellátni a Tesla a Model 3 és Model Y típusokkal, legalább addig, ameddig a cég Berlin melletti üzeme el nem kezdi a gyártást. Ezzel megoldódhatnak az ellátási problémák, amelyek a cég európai eladásait eddig korlátozták, és egyben segíthet jobban kihasználni a sanghaji gyár kapacitását.

A Tesla az idén, év elején indította be a gyártást Sanghajban, ahol elvben évi 200 ezer autó előállítására lenne lehetőség. Szeptemberben mintegy 11 ezer helyi gyártású autót adott át a cég Kínában, azaz úgy tűnik, marad kapacitás az európai igények legalább részleges kielégítésére.

A márka az idei év első nyolc hónapjában bő 45 ezer autót adott el Európában, durván 19%-kal kevesebbet, mint tavaly, viszont Európában épp a koronavírus-járvány kapcsán több országban is a villanyautó-vásárlást támogató intézkedéseket hoztak – Franciaországban és Németországban is nőtt az ilyen célra igénybe vehető összeg – így a Tesla is az érdeklődés fokozódására számíthat.

Németországban, Grüneheide mellett már épül a Tesla új európai üzeme, de ennek az átadása csak jövő nyáron várható, így 2021 végéig biztosan szükség lesz a kínai import-autókra.