Meglepetés: új óriásmotor jön a Fordnál

2020.11.04. 07:34

Mostanra viszonylag egyértelművé vált, hogy az elektromos autók térhódítása elkerülhetetlen. Arról viszont még folyik a vita, hogy erre milyen ütemben kerül sor, és úgy látszik, a Ford valójában arra számít, hogy a benzinmotor még tarthatja magát akár évtizedekig is.

godzillav8

Erre utal, hogy nem olyan rég bemutatták a 7,3 literes, Godzilla becenevű, régimódi, nyomórudas V8-ast, amelyet az F sorozatú pickupok nagyobb változataiban alkalmaznak, és a legújabb hírek szerint folytatás is lesz: egy 6,8 literes motor is gyártásba megy hamarosan. Legalábbis ezt jelentette be egy kanadai szakszervezeti vezető, erre ugyanis a Ford windsori üzemében kerül sor.

Egyelőre azt sem mondták ki, hogy V8-asról van szó – a Fordnak régebben volt egy szintén 6,8 literes V10-ese is – de a találtatások így is megindultak. Egyesek szerint a Mustang legerősebb változataiba is bekerülhet az új blokk, mások szerint a következő F-150 Raptorba szánhatják, válaszul a Ram 1500 TRX-re.

Bármibe is építik, az új motor gyártásba küldése egyértelmű üzenet, hiszen az új szerszámok általában hosszú távú befektetést jelentenek: a Fordnál arra számítanak, hogy a nagy lökettérfogatú benzinmotoroknak még évtizedei vannak hátra.