Kiderült, mennyit költ a Volkswagen fejlesztésekre

2020.11.14. 07:07

A Volkswagen csoport felügyelőbizottságának közleménye szerint a vállalat összesen 73 milliárd eurót költ a következő öt évben különféle fejlesztésekre. Ez tényleg döbbenetes összeg, átszámítva majdnem 26 billió forint, ami a tavalyi magyar bruttó nemzeti össztermék valamivel több, mint felének felelne meg.

id family

Az iszonyatos pénz csaknem a felét, 35 milliárd eurót költik tisztán elektromos típusok fejlesztésére, 11 milliárd pedig a jelenlegi modellpaletta hibrid változatainak kifejlesztésére megy el. Ezen felül jelentős tétel megy el digitalizációra: 27 milliárd eurót fordítanak erre a célra.

A tervek szerint a Volkswagen csoport 2030-ig 26 millió teljesen elektromos autót állít majd elő. Ezek közül mintegy 19 millió épülhet az olcsóbb típusok számára kifejlesztett MEB padlólemezre – az eddig megjelenti elektromos VW-k közül az ID.3 és az ID.4 ilyen - a maradékot pedig nagyrészt a prémium-modellekbe szánt PPE platform felhasználásával gyártják majd. Ez utóbbit egyelőre fejlesztik, az Audi és a Porsche tervezői közösen dolgoznak rajta.

A közlemény külön hangsúlyozza, hogy a Volkswagen a fejlesztési összeg egy jelentős részét Németországban költi majd el, legalább részben helyi gyárak létesítésére, illetve átalakítására. Külön említik az Emdenben működő üzemet, amely 2023-tól villanyautó-gyártásra áll át, illetve a Northvolttal közösen alapított akkumulátor-gyárat, amely 2024-ben kezdheti meg a munkát az alsó-szászországi Salzgitterben.