Audi SQ5 Sportback: vadiúj kombináció

2020.11.27. 14:12

Azt már a Q5 Sportback bemutatása kapcsán sejteni lehetett, hogy készül sportváltozat, amit most mutattak be.

A kupé műszakilag megegyezik a felújított SQ5 TDI modellel: itt is az átdolgozott háromliteres, 341 lóerős csúcsteljesítményű és 700 Nm legnagyobb nyomatékú V6-os dízelmotort alkalmazzák, amely dupla redukciós katalizátorral és nagyobb Adblue tankkal készül, így már az Euro 6d szabvány legújabb változatának is megfelel. A Sportback is ugyanúgy 5,1 másodperc alatt érheti el a százas tempót, mint a csapott hátú SQ5, ami azt jelzi, hogy az új karosszériaforma, bár aerodinamikailag kedvezőbbnek tűnik – a formatényezője 0,3 – érdemben nem befolyásolja a menetdinamikát.

A legnagyobb különbség a látványon kívül az 1,6 centivel kisebb fejtér, illetve a 40 literrel kisebb csomagtartó – ennyit kell feláldozni azért, ha valaki a Q5 kevésbé masszív külsejű változatát választja.

Ahogy a többi Q5-ös, az SQ5 Sportback is Mexikóban készül, innen hozzák Európába is. A kupétetős SQ5 Németországban bő kétezer euróval lesz drágább, mint a csapott hátú kivitel: 70 234 euróért adják majd. Az első szállítások 2021 első negyedére várhatók.