Az Amazon is megmutatta saját robottaxiját

2020.12.15. 09:30

Az Amazon az idén vásárolta fel az önvezető járművet fejlesztő Zoox nevű céget, amely mostanra el is készült az első, nyilvánosan bemutatható járművel.

A 3,63 méter hosszú és 1,94 méter széles, négyüléses jármű leginkább egy kis szelet autóbusznak tűnik csaknem embermagas utasterével és két részletben elcsúszó ajtóival. A sarkokba kitolt kerekekkel és a négy, egyenként 270 fokos látomezejű szenzorcsomaggal kifejezetten jellegzetes látvány az önvezető jármű, amelyről álló helyzetben nem is lehet eldönteni, hogy melyik az eleje.

A hajtásról egyelőre annyit árultak el, hogy legfeljebb 75 mérföld/órával, azaz 121 km/h-val mozgathatja a Zoox gépét, és a 133 kWh-s akkumulátor akár 16 órányi haladásra is elegendő lehet. A négy, egyformán hajtott és kormányzott kerék révén ráadásul kifejezetten jó manőverezőképességű a szerkezet, viszonylag hosszú tengelytávja ellenére is.

A Zoox ugyan viszonylag friss járműkategóriát képvisel, de ebben már most sincsen egyedül: a General Motors által alapított Cruise már az év elején bemutatta a hasonló jellegű, Origin elnevezésű járművet. A két járműben pedig nem csak az ajtómegoldás a közös, de az is, hogy a használatuk lehetőségeiről egyelőre elég keveset tudunk. A Zoox számára persze nagy segítség lehet az Amazon biztosnak tűnő anyagi háttere, illetve az a tény, hogy az önvezető járműveket személyszállítás mellett csomagkiszállításra is használhatják.

Ez utóbbi jó lehetőségnek tűnik egy flotta elindítására, még az előtt, hogy a Zoox szolgáltatását igénybe vevők köre kialakulna.