Visszatér Le Mans-ba a Porsche

2020.12.17. 06:04

A Le Mans-i 24 órás verseny történelmének legsikeresebb gyártóját is visszavonzzák az új szabályok: furcsamód nem a Le Mans Hypercar kategória hozta meg a kedvét, de az LMDh kategóriába visszatér a Porsche. 

1porschelmdh2

Már egy koncepciórajzot is kiadott a Porsche 2023-as Le Mans-i visszatérése kapcsán. A világ legnevesebb 24 órás futamát 1970 és 2017 között tizenkilenc alkalommal megnyerő Porsche ugyanis visszatér az éppen újra feltalálódó megbízhatósági versenyzésbe, ám meglepő módon nem a hipersportautós, arculatilag talán szerencsésebb Le Mans Hypercar (LMH) kategóriába készülnek, hanem a lényegesen kisebb mozgásterű, ám vélhetően olcsóbb LMDh kategóriába építenek autót, amivel Daytonától Le Mans-ig szinte bármely megbízhatósági pályaversenyen indulhatnak majd, hála egy sportszervezeteken átnyúló, egységes szabályrendszernek.

Egyelőre még csak a 2023-as visszatérés szándéka ismert, a részletei nem. Michael Steiner, a Porsche autósportért felelős igazgatótanácsi tagja arról beszélt, hogy ez nem érinti majd a jelenlétüket más szériákban, sőt, így lesz teljes a kép Steiner szerint. Ezzel arra utalt, hogy a belső égésű motorokra épülő GT-versenyzésben továbbra is ápolják a hagyományaikat, jelen vannak a tisztán elektromos Formula-E-ben, a hibrid technológiára épülő LMDh pedig a kettő között lesz félúton.