Valaki egy Indycar-autóval nevezett a Pikes Peak-i felfutóra

2021.02.19. 08:04

Az elmúlt években előbb a Peugeot, majd a Volkswagen próbálkozása miatt volt érdemes figyelni a Pikes Peak-i hegyi felfutóra, és a megjelent nevezési listát látva úgy fest, idén is jut legalább egy extrém próbálkozás a versenyre. Valaki egy 2021-es Indycar-autóval adta be nevezését, és lehetetlen megtippelni, hogy mi sülhet ki ebből.

be.png

Az a valaki egy bizonyos J.R. Hildebrand, aki nem sok maradandót alkotott még az autósportban, legfeljebb annyit, hogy hozzá köthető az Indianapolis-i 500 mérföldes történelmének legszívfacsaróbb befutója. A 2011-es futamon történt, hogy újoncként vezette a versenyt, majd az utolsó kanyarban érintőre vette a falat, bukva ezzel Amerika legnívósabb futamának győzelmét. Azóta nemhogy az Indy 500-on, de egy Indycar-versenyen sem sikerült győznie. A Pikes Peak-i siker viszont összejöhet neki idén, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy az idei Indy-autó, a Dallara DW12 mit tudhat a hegyen, mondjuk a Volkswagen ID.R. őrült rekordjához képest

Az Indycarban egyen kasznit (Dallara DW12) használnak a csapatok, motorból pedig a Honda és a Chevrolet V6-osa közül lehet választani. Egy ilyen autó oválpályás beállítások mellett 750 kilogrammos, a teljesítménye pedig pályaváltozattól függően 570 és 670 lóerő között mozog. Mivel a Indycar szabályai Pikes Peak-en nem élnek, így a teljesítményt ennél valamelyest feljebb lehet tolni, azaz lóerőben ugyanott lehet, ahol ID.R., tömegben viszont lényegesen alatta, a VW villanyszörnye ugyanis felülről súrolja az egy tonnát. 

Cdnqgs7W0AATcrY

Hildebrand húzása már azért és érdekes, mert egy érdekes hagyományt támaszt fel azzal, hogy az ország csúcs pályaautójából egyet elvisz a coloradói felfutóra. 1970-ig bevett volt, hogy a USAC versenyzői elvitték a szivarforma autóikat a Pikes Peak-re, az akkor még murvás felfutóra. Az elmúlt ötven évben ezzel valamiért nem próbálkoztak. Annyi biztos, hogy szürreális látvány lesz a 4300 méteres magas csúcsra rohanó DW12-es, de hogy az óra ellen mit tud, azt megtippelni is lehetetlen. Júniusban kiderül.