Vissza a jövőbe – 150 milláért

2021.04.03. 14:36

A Vissza a jövőbe igazi kultfilmmé vált az évek során. A trilógiában kitüntetett szerepet játszó autó, a DeLorean DMC-12 szintén vágyott klasszikus lett, noha a maga idejében csúnya bukásnak számított. A rozsdamentes acélból készült karosszéria farmotort fogadott be, de az autó viszonylag drága volt, nehéz és gyenge. Nem is adták el az összes legyártott példányt, mire a cég csődbe ment. A film után viszont legenda lett belőle, néhány éve mi is vezettük.

Most egy ugyanolyan időgépet kínálnak eladásra, mint amilyet a filmben láthattunk. A DMC-12-est tehát minden földi jóval felszerelték az időutazás reményében, beleértve a beltéri kezelőszerveket, a kiválasztott időpont beállításához szükséges központi egységet, és természetesen az elmaradhatatlan fluxuskondenzátort.

Replikáról van szó, tehát konkrétan ez a példány nem szerepelt a mozifilmekben. Maga a fluxuskondenzátor azonban eredeti, az egyik kaszkadőrautóból sikerült megszereznie a replika építőjének. A technikához ugyanakkor nem nyúltak: maradt a 2,8-as V6-os PRV-motor, háromfokozatú automata váltóval.

Az autót most árverésre kínálják, és mintegy 500 ezer dollárt remélnek érte. Ez bő 150 millió forint, ami annak tükrében még durvábban hangzik, hogy 2011-ben egy eredeti filmes DeLoreant adtak el 540 ezerért (166 millió forint). Oké, azóta eltelt tíz év, de akkor is. A cél viszont kétségkívül nemes, hiszen a Vissza a jövőbe trilógia főszereplője, Michael J. Fox által létrehozott, Parkinson-kórt kutató alapítvány javára ajánlanák fel a teljes befolyó összeget.