Nem biztonságosak az új Daciák?

2021.04.14. 14:32

Újabb négy autó biztonságát minősítette az EuroNCAP áprilisban: a Škoda Enyaq és a VW ID.4 villanyautókét, amelyek öt csillagot kaptak, illetve a Dacia Logan és Sandero Stepway modellekét, amelyeket kétcsillagosnak értékeltek.

A két, MEB platformra épülő, szerkezetileg igen hasonló VW csoportos villany-SUV kiváló értékei nem meglepőek: egyrészt ezekben a legtöbb, az EuroNCAP által elvárt biztonsági elektronika megtalálható, másrészt a villamos hajtáslánc miatt a gyűrődőzónák kialakítására is több hely maradt. Az eredmény csont nélküli öt csillag majdnem azonos eredményekkel: a VW egy hangyányival jobb gyalogosvédelmi szempontból.

A Daciákat ugyanakkor ismét alaposan lepontozták. Az EuroNCAP főtitkára szerint a biztonsági követelmények növekedését a Dacia egyszerűen nem követte eléggé. Maguk a töréstesztek egyébként nem tűnnek katasztrofálisnak- Az értékelésben sem szerepel közepes szintnél nagyobb sérülésveszélynek kitett terület a tesztbábukon, és az utascella is stabil maradt. Ugyanakkor, mivel a gyalogosgázolást megelőző automata vészfék hiányát az értékelési rendszer többszörösen veszi figyelembe, az elfogadható törésteszt ellenére két csillagnál és 70% illetve 72%-os felnőtt- illetve gyermekbiztonsági részeredménynél többre nem futotta.