Raktárban végzi a világ legsötétebb autója

2021.05.01. 08:50

Azóta, hogy a 2019-es Frankfurti Autószalonon bemutatták, teljes volt a csend a világ legsötétebb autójának készült X6 Vantablack körül. A BMW tervei szerint tavaly körbehaknizta volna az évet kiállításról kiállításra, de a járvány miatt ebből nem lett semmi. Mára fénytelensége is kopott valamelyest a portól, így a BMW-nél úgy döntöttek, egy raktárába kerül.

bmw-x6-concept-in-vantablack-is-the-world-s-darkest-car 5

A fényezést a Surrey Nano Systems fejlesztette hozzá, az ő termékük a Vantablack nevű anyag, ami a legsötétebb mesterséges anyagok egyike. A Vantablacket függőlegesen rendezett, 20 nanométer átmérőjű szén nanocsövek (úgynevezett VANTA) alkotják, ezekből négyzetcentiméterenként körülbelül egymilliárd van az autón. A nanotechnológiás fényezésű BMW a Vantablack VBx2-es változatát kapta meg, ez a látható fény 99,96 százalékát nyeli el. Hogy hogyan néz ki nyitott térben, természetes fényben, arról ez a videó maradt fent a '19-es Frankfurti Autószalonról, amikor a kiállítóterek között gurultak vele. 

A BMW Blog írta meg a hírt, miszerint a járvány keresztülhúzta a németek terveit, így a Vantablack X6-osból már nem lesz kiállítási darab. Említik a porszemcséket, amik az állásban ráültek a fényezésre, és a félinformációkból úgy tűnik, egy újabb fényezés kéne, hogy újra meglegyen neki a 99,96-os érték. Ilyen tervek egyelőre nincsenek vele, egy sötét raktárban tölti majd a következő éveit.