Eladják a Le Mans-film egyik Porsche 917-esét

2021.05.24. 09:06

Megjárta a Le Mans-i 24 órást, de az értékén legalább ennyit dob, hogy a legendás egynapos verseny hírnevén sokat emelő Le Mans-film sok jelenetében is feltűnt az a Porsche 917-es, amit hamarosan elárvereznek egy Monterey-i aukción. Akár 4-5 milliárd forintnyi dollár is lehet az ára. 

A 917-es volt a Porsche első autója, amivel nyerni tudott Le Mans-ban. A versenyen, amit következő ötven évben még tizennyolcszor nyertek meg a németek, és ahol ezzel most messze ők a rekorderek. A 917-tel indult a sikerkorszak 1970-ben, az évben, amikor egyrészt először nyertek a 24 óráson, másrészt leforgott Steve McQuennel a Le Mans című film, ami aztán óriásit lökött Észak-Amerikában a verseny és a márka kultuszán. Ez a Gulf-matricás Porsche mélyen beleégett egy generációba, ebből a parádésra sikerült reklámból pedig máig nagy hasznot húz a Porsche odaát. 

Hogy a hamarosan eladásra kerülő 917-es gazdája menyit nyer az autó kultuszán, az augusztusi árverésen kiderül, mindenesetre 16-18,5 millió dollár között, azaz úgy 4-5 milliárd forintot remélnek érte. Pedig a 26-os alvázszámú 917-es még csak ki sem vette részét a nagy sikerekből. Ott volt ugyan az 1970-es 24 óráson, de az ötvenedik körben összetörték a vizes pályán. A verseny idején forgatott filmben ettől függetlenül többször feltűnik, a futam után pedig Spyder karosszériával építették újra a vázat. 1971 és 1974 között az InterSerie bajnokságban versenyzett, majd gyűjtők adták-vették. 

Mostani tulajdonosa nagyjából tíz éve jutott hozzá, ő volt az, akinél teljes felújítást kapott, aminek a végére egyrészt visszakapta az 1970-es állapotát, másrészt gombnyomásra indul, versenyre kész, ha valaki pályázni venné. Hét éve már megpróbáltak rajta túladni, de akkor nem ajánlották meg érte a minimáldíjat.