Akkucserét ígérnek a tűzveszélyes Chevrolet és Opel villanyautókban

2021.07.26. 14:43

A General Motors látványosan igyekezett elkerülni ezt a drága megoldást, de nagyon úgy fest, belátták, hogy az újabb és újabb autótüzek nagyobb kárt okozhatnak, mint a visszahívás költsége.

A konkrét visszahívást ugyan még nem hirdették meg, de a cég szóvivője bejelentette, hogy a beszállítóval, az LG Chemmel együtt már megkezdték az akkumulátor-csere megszervezését. A feladat nem jelentéktelen: több mint 50 ezer autó számára kell új akkumulátort gyártani, az összes Chevrolet Bolt és Opel Ampera-e számára, amelyeket 2017 és 2019 között Koreában előállított akkumulátorral gyártottak.

Úgy néz ki, az autótüzek pontos okára még mindig nem derült fény, csak annyi biztos, hogy az LG Chem dél-koreai üzemében gyártott cellákból épített akkucsomagok hajlamosak kigyulladni.

Az ugyanígy e problémás cellákat használó a Hyundai Kona EV-k visszahívásáról már februárban döntöttek, ám a General Motors korábban azt remélte, hogy egy diagnosztikai programmal kiszűrheti a hibás akkumulátorokat. Ám az azóta bekövetkezett autótüzek azt mutatták, hogy a módszerük nem volt kellőképp hatékony, miközben a tüzek a Chevrolet és az LG Chem számára is is egyre kényelmetlenebb, szinte folytamatos sajtófigyelmet hoztak. Nem csoda, hogy a hírnevük megmentése érdekében inkább vállalják a visszahívás jelentős költségét.