Úgy néz ki, újra lesz Fiat Punto

2021.08.05. 10:03

Lassanként kiderül, hogy a Stellantis milyen típusok fejlesztésébe kezd különféle márkáinál. A Fiat számára is terveznek egy új városi modellt a B szegmensbe, amely a PSA CMP platformjára épül majd, és az első változatai 2023-ra várhatók.

1

A jelenlegi, szigorú szén-dioxid-kibocsátási szabályozásnak megfelelően csak hibrid és elektromos változatok készülnek a típusból. Az olcsóbb változatokba enyhe hibrid rendszer kerül, valószínűleg szíjas starter-generátorral, a drágábbakba teljes hibrid rendszer, illetve tisztán elektromos hajtás.

Az előző Puntót a Fiat 2018-ban, tizenhárom évvel a premierje után utód nélkül nyugdíjazta, mivel egyszerűen nem szántak fejlesztési keretet egy ilyen, viszonylag olcsó népautó elkészítésére. Inkább a több haszonnal kecsegtető 500-as sorozat bővítésére fordították a meglevő forrásokat.

A fejlesztést nem most kezdik: már tavaly jelezte a Fiat Chrysler vezetése, hogy átveszik a Peugeot CMP platformjának gyártását a cég lengyel üzemében, és a Pandánál legalább egy számmal nagyobb autó fejlesztése indul meg ezeken az alapokon. Az ugyanis már évek óta világos, hogy a Panda és az 500-as kategóriája az EU szén-dioxid-kibocsátási korlátozásai miatt halálra van ítélve: egyszerűen nem lehet annyit kérni az ilyen kisautókért, amibe a szükséges hibrid hajtással együtt a nyereséges gyártás beleférne.

A sors érdekes fintora, hogy a Punto utódja ismét az Opel Corsa platformtársa lesz. Az előző generációkat ugyanis a GM és a Fiat együttműködésében fejlesztették közös alapokra, most pedig a PSA-féle olcsó padlólemezt alkalmazzák mindkettőben.