Nem lesz autonóm a Ferrari

2021.09.29. 11:58

Sokakat megriaszt és sokakat lenyűgöz az önvezető technológia, de nem minden autótípushoz illik, sőt, a vezetési élményre kihegyezett modellek esetében gyakorlatilag nonszensz. Szerencsére van olyan iparági hatalmasság, aki ezt elismeri.

2

John Elkann, a Ferrari és a Stellantis cégcsoport vezérigazgatója az Milánóban rendezett Italian Tech Week keretében beszélgetett a videón bejelentkező Elon Muskkal - hozzá legtöbben a Teslát és az AutoPilotot kötik. A diskurzus nem kimondottan az autonómiára volt kihegyezve (többek között a távoli jövőről, az atom- és a zöld energiáról, a jelenlegi félvezető-hiányról is szó esett), de Elkann szerint szomorú lenne egy önvezető Ferrari, Musk pedig ezzel egyetértőleg hozott egy találó példát: bár az autók rég kiszorították a lovakat, manapság is vannak, akik szeretnek lovagolni.

Bár az állásfoglalás és a konszenzus is határozottnak tűnt a vezetésre szánt sportautók jövőjéről, a tovább szigorodó biztonsági előírások fényében nem lenne csoda, ha a jövőben legalább opcionálisan ne kínálnának a patinás sportkocsigyártók valamilyen önvezető funkciót - a SUV-ok mellett legalábbis nem tűnik akkora szentségtörésnek.