3 perc alatt 100 km hatótáv

2021.09.30. 14:03 Módosítva: 2021.10.01. 09:19

A villanyautókkal szembeni egyik ellenérv a töltési idő, ami normál esetben néhány órát, fali aljaztról, nagyobb akkumulátor esetében pedig akár egy-két napot is igénybe vehet. Erre kínálnak megoldást a gyorstöltők, amelyek fél óra alatt képesek 80 százalékra tornászni az akkumulátorokat, de a svájci székhelyű ABB most új rekordert dob piacra: a Terra 360 - ahogy a neve is mutatja - 360 kW-tal képes tölteni a villanyautókat, ez három perc alatt 100 kilométert jelent.

Kép: ABB
Kép: ABB

A Tesla Supercharger V3-asait nemsokára 250 kW-ról 300 kW-ra javítják fel, az Ionity pedig 350 kW-os maximumot kínál, így a különbség nem forradalmi, főleg, hogy egyelőre nincs olyan villanyautó a piacon, ami képes lenne kezelni ekkora teljesítményt: a Porsche Taycan 270 kW-ra, a Lucid Air pedig - bár az utakon még nem találkozhattunk vele - elvileg 300 kW körüli csúcsra van kalibrálva. Azt is érdemes észben tartani, hogy a maximális 360 kW csak ideiglenesen áll rendelkezésre, mivel a villanyautók bizonyos töltöttség felett korlátozzák a töltési teljesítményt.

Kép: ABB
Kép: ABB

Fontos részlet, hogy az ABB modulja - egyedülálló módon - egyszerre négy autót képes kiszolgálni, de mivel a töltéselosztás dinamikus, ilyen felállásban egyenként maximum 90 kW-ot kaphat a négy autó. Ez még így is nagyon jó hír, hisz a megoldás így nem csak a kilowattokkal, de a töltőhelyekkel is csökkenti a várakozók számát.

És ha már Porsche Taycan, Karotta elég alapos anyagot készített róla: