Retteghetnek Párizs hangos sportkocsijai és motorosai

2021.09.30. 17:22

A légszennyezés mellett a zajszennyezés is komoly egészségügyi probléma a városokban, emeli az emberek stressz-szintjét és a kimerültségben is szerepet játszik. Dan Lert, Párizs alpolgármestere szerint például egy hangosabb motoros akár 10 ezer embert is felébreszthet egyetlen útja alatt, de a sportautók, a rosszul karbantartott teherautók és robogók is hozzájárulnak az ártalomhoz. A francia főváros ezért tovább szeretné szigorítani a 2015-2021 közti időszakra szóló zaj-terveket.

Kép: msn.com
Kép: msn.com

Ehhez a fő eszköz egy olyan, öt mikrofonból és egy 360 fokos kamerából álló rendszer lesz, amely a hang ereje mellett a forrás helyét is képes meghatározni, emellett képet is készít a limitet meghaladó jármű rendszámáról. Egyelőre tesztjelleggel, három hónapra szerelik fel Párizs 17. és 20. kerületében, hogy lássák, valós körülmények között is jól működik-e a rendszer. A teszt után egy évet szánnak a finomhangolásra és az engedélyeztetésre, így legkorábban 2023-ban élesíthetik a rendszert, büntetést addig nem szabnak ki miatta.

Nem mindenki boldog, a Dühös Motorosok Francia Föderációja (FFMC) személyes támadásnak értékelte a lépést. Nem csoda: a francia főváros pár éve bizonyos időszakokban már betiltotta a 2000 előtt készült motorok használatát. Utóbbi tiltás, az öreg autók tiltásaaz általános 30 km/h-s sebességkorlátozás és a mostani hangrandarok is illeszkednek Párizs következetesen végigvitt tervébe, amellyel a lég- és a zajszennyezést szeretnék csökkenteni.

via archyde.com