Kínában korlátozni kezdték a gázolaj eladását

2021.10.29. 11:41

A szén- és földgázhiány után az üzemanyaghiány is sújtja a kínai gazdaságot, de egyelőre még leginkább a fuvarozókat. Egyre több tartományból jönnek hírek korlátozott kiadásról, és van, ahol egy napot kell várni egy tankolásra.

tbeb

Kínában hetek óta sújtja hiány az energiaszektort, ami eddig elkerülte a benzinkutakat, de miután a szénből és a földgázból szűkösek a készletek, több gyár kénytelen volt bekapcsolni a dízelgenerátorait, ami hiányt okozott a gázolaj eleve akadozó piacán. A kínai vezetés részéről ugyan nem hallani komoly gondokról, a kínai közösségi médiában elkezdtek panaszkodni a kamionsofőrök, akik az ország különböző pontjain érezték meg a hiányt.

Van tartomány, ahol egy egész napot kellett várni a sofőröknek a gázolajra, van, ahol 25 literes, máshol 100 literes limittel adnak ki gázolajat. Vannak kutak, ahol már a benzinből is hiány van és van, ahol csak 300 jüanos (15 ezer forint) pótdíj mellett lehet nagy mennyiséget tankolni. Sok gazdasági elemző attól tart, hogy a kínai vezetés nem ad tiszta képet a helyzetről, pedig az üzemanyaghiány megakaszthatja az ellátási láncokat, miután a partoktól távoli gyárakból jellemzően kamionok viszik az árut a kikötőkbe. Egy komolyabb fennakadás ebben a láncolatban továbbgyűrűzhet, és megüthet több, a világjárvány után érzékeny piacot.