A németek többsége leszavazná a limit nélküli autópályákat

2021.11.05. 14:50

1952-ben Németország a tartományok kezébe adta a jogot, hogy eldöntsék, mekkora sebességkorlátozást engedélyeznek az útjaikon. Az Autobahn egyes részei ettől fogva világhírt szereztek azzal, hogy egyáltalán nem volt rajtuk ilyesmi megkötés, de úgy tűnik, a német polgárok többsége ennek véget vetne.  

Kép: deutschland.de
Kép: deutschland.de

A DW.com tette közzé, hogy egy nemrég készített kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka 130 km/h-s limitet vezetne be az autópályákon (érdekesség, hogy közéjuk tartozik Sebastian Vettel, F1-pilóta is), a jelenlegi szabályozás mellett pedig csak 38 százalék állt ki.

A korlátozás oka nem a balesetek számának, hanem az autók szennyezésének csökkentése iránti igény volt. A jelek szerint az emberek tisztában vannak a emisszió összefüggéseivel, ezért inkább haladnak lassabban, minthogy plusz adókat fizessenek az üzemanyag, a hús és a tejtermékek után. A jelentések szerint a sebességkorlátozás csökkentése éve kétmillió tonna szén-dioxidot spórolna meg az országnak. A gyorsan terjedő villanyautóknak köszönhetően - legalábbis részben - azonban nem valószínű, hogy a törvényhozók fejet hajtanak a népakarat előtt.

Itt egy német autó, amivel igazán keményet lehet menni az Autobahnon (szerk.)