Ne a menetfényt, a tompítottat kapcsold!

2021.12.11. 15:32

Nem is olyan régen kaptunk olvasói levelet a nappali menetfényekkel kapcsolatban, amelyben Máté egy igen lényeges dologra szerette volna felhívni a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy jók-jók ezek a DRL-ek, de sok esetben hátulról láthatatlanok maradunk velük. Most a rendőrség is arra figyelmeztet, hogy a menetjelző helyett inkább a tompított fényszórók használjuk.

NMB-8458 1

Tél van ugyanis, és sokfelé már leesett a hó, vagy éppen csak esős, ködös idő rémisztget. Egy biztos, a látási viszonyok kifogásolhatók, és hosszabbak az esték, rövidebbek a nappalok. A rendőrség közleménye pedig rávilágít arra, hogy a megfelelő látást és láthatóságot nemcsak éjszaka, hanem napközben is befolyásolhatják a pára- és ködfoltok, a felhős borult idő, az eső és a havazás.

A közlekedési szabályok egyértelműen előírják a járművek kivilágítását, sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a nappali menetfény használatakor számos autótípus esetében csak elöl világít az autó, hátul sötétbe burkolózik, legfeljebb egy-egy prizma tükrözi vissza a mögöttünk érkező fényszóróját, így nehezen észlelhetők maradunk.

Ezért a rendőrség is azt kéri, hogy a nappali menetfényt csak – ahogy amúgy a neve is mutatja – napközben és jó látási viszonyok mellett használjuk, egyébként meg inkább tompított fényszórót kapcsoljunk. És ne felejtsük el az autó téli felkészítését sem, már ha eddig nem tettük meg a megfelelő lépéseket.

Itt pedig egy korábbi írásunk arról, milyen gyakori hibákat követünk el a világítással kapcsolatban.