Valami extrémmel készül a BMW M-részlege az 50. szülinapjára

2021.12.27. 16:12

A BMW jövőre több kulcsmodellt is bemutat: 2022-ben jön az új hetes, kiegészülve a teljesen elektromos i7-essel, de a szörnyeteg XM-n, az M3 Touringon és CSL-verziókon is dolgoznak. Mindennek tetejébe jövőre lesz 50 éves a bajorok sportrészlege, a BMW Motorsport Gmbh is, és úgy hírlik, hogy egy különleges modellel ünnepelik meg az évfordulót.

2

A BMWBLOG belsős informátora szerint egy limitált szériás M4-es lehet az ünnepi modell, amit 2022 novemberében mutatnak be és alig pár hónapig fognak gyártani. Ez legfeljebb száz-kétszáz darabot jelenthet, mivel az alapjául szolgáló M4 CSL-ből is alig 1000-et terveznek eladni. Azt már korábban tudtuk, hogy a márka az M3-ból és az M4-ből is készít egy-egy 50 Jahre Editiont, de ha igazak a hírek, a szóban forgó modell ezektől különbözni fog: egy M4 CSL lehet manuális váltóval - a mezei CSL automata lesz -, hátsókerékhajtással és több egyedi kiegészítővel.

A különleges modellt leszámítva a CSL lesz a kínálat teteje: az M4 Competitionhöz képest tíz százalékkal lesz erősebb (nagyjából 550 lóerőt jósolnak neki), komolyabb aero-csomagot kap és nevéhez méltóan (coupe, sports and lightweight) kiszórnak belőle minden fölösleges súlyt - a részleg vezetője, Markus Flasch közel 100 kilós fogyásról beszélt az Auto Motor und Sportnak. Az évfordulós modell a manuális váltó miatt biztos lassabb lesz néhány tizedmásodperccel, mintha automatával szerelnék, de garantált, hogy a potenciális vásárlókat ez nem fogja érdekelni - gyanús, hogy a gyűjtők már most csináltak neki egy plusz helyet a garázsukban.