Véget ért az amerikai Passat pályafutása

2022.01.27. 09:12

Ahogy már korábban jelezték, a Passat amerikai gyártása befejeződött, és úgy tűnik, nem lesz közvetlen utódja Észak-Amerikában, mivel az eladások már nem indokolják egy ilyen típus gyártását.

paassat end

Az amerikai Passat, vagy korábbi kódnevén az NMS tervezését azért kezdték meg a 2000-es évek végén, hogy az Egyesült Államok akkori legnépszerűbb személyautóival, a Toyota Camryval és a Honda Accorddal versenyezzen, amelyekből évi 400 ezer körüli mennyiség kelt el csak az Egyesült Államokban. A Volkswagen modellje azonban soha nem lett ennyire sikeres.

A korábbinál tágasabb és olcsóbb Passatból legelső évében, 2012-ben 117 ezret tudtak eladni, ami kezdésnek nem volt rossz, de ez a szám később nem nőtt, sőt, folyamatos csökkenést mutatott. Tavaly már alig 24 ezer fogyott a típusból, ami valószínűleg arra sem elég, hogy fedezze a gyártás költségeit, így nem meglepő, hogy a típus utód nélkül tűnik el a kínálatból.

A VW amerikai gyára tovább készíti az Atlas típust, a Passat helyén pedig már az elektromos ID.4 gyártását készítik elő, amelyet így még az idén elkezdhetnek helyben is gyártani. Amennyire tudjuk, erre nagy szükség is van, mivel az ID.4 szállításokkal Észak-Amerikában egyszerűen nem tudják követni a megrendelések ütemét.