A Nissan beszüntetné a benzinmotor-fejlesztést Európa számára

2022.02.09. 08:47

Sokan tekintenek úgy az Euro 7 károsanyag-kibocsátási normára, mint a benzin- és dízelmotorok kiirtását célzó első egyértelmű lépésre. Nem csoda, hogy a Nissan vezetés már az ilyen motorok fejlesztésének leállításáról beszél, bár a jelenség egyelőre regionális marad: Észak-Amerika számára folytatódnak a fejlesztések.

nissan logo

Az információ a Nissan ügyvezetőjétől, Ashwani Guptától jön, aki elmondta, hogy a jelenlegi Euro 6-nál több határértékében 5-10-szer szigorúbb Euro 7 miatt Európa számára már nem lesz értelme további belső égésű motorokat fejleszteni. Ugyanakkor Észak-Amerikában a Z sportkocsi vagy a nálunk X-trail néven ismert Rogue SUV népszerűsége azt jelzi, hogy a dugattyús motorok fejlesztésének egyelőre bőven van még tere.

A Renault-Nissan-Mitsubishi egyébként nemrég jelentette be, hogy 23 milliárd eurót fordít elektromos járművek fejlesztésére a következő öt év során. Azt is jelezték, hogy a Renault és a Nissan európai kínálatát nagyrészt elektromos autókkal töltenék fel az évtized végéig, viszont a Dacia márka, afféle B tervként, tovább kínál majd néhány típust belső égésű motorokkal.