40 kilós karbon kasznival készül az über-Cobra

2022.03.05. 15:38

Az eredeti Shelby Cobra már a maga idejében is kimondottan könnyű volt: még a 400 lóerő feletti teljesítményű, 427-es V8-assal szerelt változatok is alig lépték túl az egytonnás súlyt. A mai szemmel nézve is elképesztően jó súly-lóerő arányú sportautó modern átiratával ünneplik a Shelby American hatvanadik születésnapját. Amint az sejthető, az újdonság minden szempontból ráígér majd ősére: könnyebb lesz, erősebb és gyorsabb.

A modern Cobra a Classic Recreations műhelyéből érkezik és a Diamond Edition Carbon Fiber Shelby Cobra Race Car nevet kapta. A Race Car, azaz versenyautó részből valószínűsíthető, hogy az új Cobra utcán nem lesz majd használható. Érdekesség, hogy a cég megkapta az engedélyt a Shelby Americantől, hogy az eredeti Cobrákhoz hasonlóan CSX-jelzéssel kezdődő alvázszámú, hivatalosan is az eredeti folytatásaként értelmezhető autókat készítsen.

Egyelőre a kasznit mutatták be, ami teljes egészében karbonból készül, mindössze 88 font, az nagyjából 40 kilogramm súlyú és eszméletlenül jól néz ki. Már távolról se tűnik igénytelennek a kaszni, de ha közelebbről megnézzük, feltűnik, hogy a szénszálas szövet szálirányai az elemek találkozásánál is futnak egymással. Reméljük ezt a csodás figyelmességet nem takarják majd el fényezéssel.

A motorválasztás már kevésbé érdekes, hiszen a tervek szerint a Ford 5 literes Coyote V8-asa kerül majd a gépterembe. Ugyanakkor lóerőből nem lesz hiány: a motort egy kompresszorral 800 lóerősre húzzák, ami egy hatfokozatú, manuális váltón keresztül gyötri majd a hátsó gumikat. A fékrendszer a Wilwoodtól érkezik, elöl hatdugattyús, hátul négydugattyús nyergekkel. Futómű terén még nem árultak el konkrétumokat, de a tervek szerint a többi alkatrésszel összhangban egy modern szett kerül majd a Cobra alá. Azt viszont elárulták, hogy csővázas alapokat viszont biztosan kukázzák és egy egyedi, modern váz kerül majd a látványos kaszni alá.

Úgy tűnik, hogy egy minden tekintetben modernizált, durva versenyautó lesz majd az ünnepi Cobra. A leendő vevőknek attól sem kell majd tartaniuk, hogy minden ficsúr ilyennel fog vagánykodni, ugyanis összesen 10 darab készül majd. Az árcédula is ezekhez igazodik: 1,2 millió dollárt, azaz mai árfolyamon közel 420 millió forintot fognak kérni az über-Cobráért.