A Fiat is kaphat a Citroën miniautójából

2022.04.11. 09:16

Úgy hallani, a Fiat egy történelmi nevet is leporolna a miniautó kedvéért, amely az olasz márkához valamivel jobb felszereltséggel érkezhet.

Fiat kereskedőktől származik az információ, hogy a közös haszonjárművek után a következő, Stellantistól érkező Fiat a Citroën Ami elektromos mopedautó egy változata lehet. A kétüléses, fényezetlen szürke műanyag elemekkel burkolt négykerekű az olaszoknál állítólag Topolino néven fut majd. Egy kereskedő szerint, aki látta az autót, a Fiat változat igényesebb lesz a Citroënnél forgalmazottnál, bár nem valószínű, hogy túlmennének azon a szinten, amit az Opel változat, a Rocks-e esetében láttunk, azaz néhány színes betétre számíthatunk, drágább megoldásokra aligha.

A Citroën 2020 áprilisa óta forgalmazza az Ami típust Franciaországban, és az első évben csupán 2700 fogyott belőle, Tavaly, miután Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban is bemutatták, már bő 9100-at adtak el, az idén pedig elkezdődött a forgalmazás Nagy-Britanniában, Németországban és Marokkóban is. Tavaly év végén mutatták be az Opel változatot Rocks-e néven. Az Amit gyártó marokkói üzem egyelőre évi 20 ezer autó előállítására van méretezve, de beszállítói információk szerint ezt a jövőben 35-40 ezerre növelik, ami logikus döntés, ha a Fiat kínálatban is megjelenik a típus.

A Topolino egyébként először lenne egy Fiat típus hivatalos neve: ez eredetileg az 1936 és 1955 között gyártott orrmotoros Fiat 500-as népi beceneve volt, valahogy úgy, ahogy a VW korai típusaira is csak ráragadt a Bogár név. Ide azonban tökéletes volna, hiszen a Topolino egérkét jelent olaszul, márpedig az Ami nagyon kicsi, és nagyon szürke.