Ezt a Quattrót már megépítette valaki, csak megvenni kéne

2022.04.25. 06:05

Ha autóbolondok, illetve autósport-fanatikusok között legendás autókról beszélünk, biztosan az első három között hangzik el az Audi Quattro neve. Leginkább a ralivébé B-csoportos szörnyeként, valamint a Pikes Peak-i hegyi felfutó bestiájaként emlékezhetünk rá, az öthengeres turbómotor varázslatos hangja pedig örökké a fülünkben cseng.

Ilyen autót nyilván sokan tudnának szívesen a garázsukban, még akkor is, ha tudjuk jól, ezeket normálisan, tempósan elvezetni messze túlmutat az átlagos sofőrök képességein. A Silverstone Auctions kínálatában most felbukkant egy Audi Quattro S1, méghozzá a Pikes Peak-i változat nyomán készült replika.

A leendő vevőnek az építéssel már nem kell vesződni, azt megcsinálta helyette Keith Edwards, aki eredetileg hétköznapi használatra vett egy Sport Quattrót, vagy harminc évvel ezelőtt. Aztán az évek során belelocsolt vagy 90 millió forintnyi angol fontot az átalakításba, több versenyen is rajthoz állt vele, például a British Hillclimb Championship hegyi felfutó bajnokságban. Kalandjait Youtube-csatornáján dokumentálta. Sőt, még a Pikes Peakre is eljutott vele, azonban a csúcs ostromlása közben sajnos megfőtt kicsit a motor. Így végül a legendás versenyen nincs még mért ideje, ez a következő tulajra vár, ha épp ahhoz lesz kedve.

Amúgy magáról az autóról: az eredeti tízszelepes motort egy húszszelepes, 2,2-es öthengeresre cserélte Edwards. Kapott a blokk egy alumínium hengerfejet, spéci főtengelyt egyedi hajtórudakkal, kovácsolt dugattyúkkal, szintén egyedi intercoolert, Garrett Gen2 turbókat, hatfokozatú szekvenciális váltót. Most kábé 800 lóerősre saccolják.

A kasznielemek zömét kevlár-kompozit alkatrészekre cserélték, amelyeket az Audi UK saját B-csoportos versenyautója nyomán készítettek el. Csak a tető és az ajtók maradtak az eredetiek. Speedline Motorsport magnéziumfelniken feszülnek az Avon slickgumik, a futómű Bilstein, míg a fékek az AP Racingtől származnak. Elég jól megépített autóról van tehát szó.

Mondjuk, az árát is megkérik rendesen: 250 ezer fontot remélnek érte a május 28-ai aukción, ami átszámolva bő 110 millió forint. Ez nyilván rengeteg pénz, most éppen a mobile.de-n látni egy szépen megőrzött Sport Quattrót 20 ezer kilométerrel 158 millióért, rali replikát 100-ért.

Forrás: Silverstone Auctions