Ez lehet a világ leggyorsabb utcai autója

2022.04.27. 06:26

Bár a Koenigsegg Jesko az a fajta autó, amelyből tényleg csak egy maroknyit gyártanak, ebből is készülnek tesztpéldányok. Például a képeken látható fekete darab, amely a sebességi rekordernek szánt Jesko Absolut első előtti példánya.

Ez az a változat, amelyet 2020-ban mutattak be, és amelynél találkozik az 1600 lóerős teljesítmény és a 0,278-as légellenállási tényező. Ez utóbbi egy átlagautónál nem feltétlen lenne kiugróan jó érték, de egy sportkocsinál, ahol a megfelelő leszorítóerőre is szükség van, szenzációs érték.

A Koenigsegg ezzel az autóval az 530 km/h-t, illetve a 330 mérföld/órát célozta meg, amivel elég meggyőző fölénnyel vehetnék át az abszolút sebességi rekordot. Ezt hivatalosan az SSC Tuatara tartja 455,3 km/h-val, nem hivatalosan pedig a Bugatti amivel ugyan elérték a 490 km/h-t, de csak egy irányban.

A következő hónapokban a Koenigsegg a képen látható tesztautóval áll neki kipróbálni, hogy a tervezési munka – amelyben rengeteg aerodinamikai tökéletesítés volt – mennyire lett eredményes, hogy az autó tudja-e, amire szánták. Az autót Markus Lundt, a Koenigsegg gyári tesztpilótája próbálgatja majd, aki azt mondta, hogy az első benyomása az az autóról, hogy minden nagyon gyorsan történik benne. „Nincs semmiféle késedelem, minden nagyon közvetlenül és gyorsan reagál az autóban. Pont úgy, ahogy az ember szeretné.” - mondta.