Nem tudnak lépést tartani a katalizátorlopásokkal a szervizek

2022.05.02. 16:37

A katalizátorok az autó kipufogórendszerének részei, amelyek palládiumot, platinát és ródiumot tartalmaznak, hogy az égés során keletkezett szennyező anyagokat már a rendszerben megfogja. Ezek az anyagok azonban roppant értékesek, ezért hatalmasat ugrott a katalizátorlopások száma az elmúlt néhány évben, ezzel nem csak a tulajdonosok, de a márkaszervizek életét is megnehezítik.

Egyes autókhoz nehezebb, más autók katalizátorához azonban nagyon könnyű hozzáférni. Amerikában a Toyota pickupjai rendkívül népszerűek ilyen szempontból, mert megemelt karosszéria megkönnyíti a hozzáférést, itthon pedig a Prius népszerű. A Toyota Tundrák alatt lévő katalizátorokért például 500-1000 dollár közötti összegeket adnak a telepeken.

Ebben a témában már több anyagunk is megjelent itt a Totalcaron. A világpiac alakulásáról szólót ide kattintva találod meg, Sturcz Antit a saját Priusa alatt szikrákat hányva pedig erre nézheted meg videón.

Nem csak a különböző elektronikai alkatrészek ellátása akadozik, de a világjárvány és az ellátási lánc problémája miatt az autóalkatrészek beszerzése hosszabb ideig tart - nyilatkozták a kereskedők az Automotive Newsnak. Volt olyan eset, ahol nagyjából 6 hónapot kellett várni az új alkatrészre, majd az autó tulajdonosa újból megjelent a szervizben, ismét lopás miatt.

A katalizátorlopások ellen védelem is van, erről és a katalizátor funkciójáról tudhatsz meg többet az alábbi videóban!

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!