Egészen bizarr kínai versenytársat kap a Porsche elektromos sportkombija

2022.06.06. 07:52

Szinte követhetetlen ütemben születnek a kínai villanyautómárkák. A Human Horizons alatt futó HiPhiról először 2019-ben lehetett hallani, a Sanghajban üzemelő cég első modellje, az X talán a Faraday Future FF 91 emlékeztet leginkább, most a következő modelljük első példányairól kerültek elő kémfotók, amint elhagyják a gyártósort.

A HiPhi Z a testvérmodell X-nél jóval sportosabb, alacsony építése miatt leginkább a Porsche elektromos sportkombiját, a Taycan CrossTurismót juttathatja eszünkbe, bár a formatervük gyökeresen eltér: míg a Porsche lágy és elegáns formákból építkezik, a határozott részletekkel zsúfolt Z inkább az agresszív, extravagáns vonalat képviseli, amit a három színű fényezés csak tetéz.

Az első fényszórók a Nissan 2001-es GT-R koncepcióautójáéra emlékeztetnek, a küszöbökre és a hátrafelé nyíló hátsó ajtókra aero-kiegészítők, légterelők kerültek, az első szélvédő felett pedig egy LiDar háza ül. A felnik villanyautóhoz méltón nagyrészt zártak, a hátsó traktust pedig egy mélyre húzott, kamerával kiegészített szárny és a hátsó lámpakomplexum zárja.

Az új modell a HiPhi X platformjára épül, ami két változatot jelent: a gyengébbiket egyetlen 299 lóerős villanymotor hajtja, és a 97 kWh-s akkupakkal a kínai mérési ciklus szerint 560 kilométeres hatótávot tud. Az erősebbik, kétmotoros verzió 598 lóerőt produkál, hatótávja pedig 500 kilométer körül alakulhat. A fenti adatok a crossover X-re vonatkoznak, a feltehetően kedvezőbb légellenállás miatt a Z ezeknél jobb hatótávra is képes lehet. A HiPhi Z-t az idei negyedik negyedévben dobják piacra, az ára egyelőre nem ismert.

via carnewschina.com