Csupasz Grantákkal indulhat újra a Lada termelés

2022.06.08. 09:39

A mai napra ígérték a Lada gyártósorok újraindítását, már az új, orosz cégvezetés irányítása alatt, de úgy hallani, néhány elég lényeges kényelmi és biztonsági berendezés nélkül, egyszerűsített kivitelben tudják csak újrakezdeni a Granta gyártását Togliattiban.

A Granta még a Renault alapú típusok előtt született, így a legtöbb eleme Oroszországban készül, ezért is tudják ennek a gyártását folytatni a Renault és a külföldi beszállítók közreműködése nélkül. Egyes rendszerek beszállítói helyett viszont még nem találtak másikat, így lehet, hogy a gyártás ABS, navigáció és légzsákok nélkül folytatódik.

Arról is érkeztek hírek, hogy a blokkolásgátlóhoz már talált az AvtoVAZ vezetése új beszállítót Kínában, bár nyilván időbe telik majd, hogy a korábban használt Bosch elektronikát helyettesítsék az attól nyilván sok ponton eltérő kínaival.

A Grantánál későbbi tervezésű Ladák sorsa ugyanakkor még kérdéses. Ilyen a Vesta, amelynek a gyártásához egyszerűen nem elérhető minden alkatrész, mivel ezek a Renault beszállítói hálózatából érkeztek.