2022.06.20. 11:53

A Magyar Közút az Insta-oldalán tett közzé pár egyszerű, de fontos tippet a nyári autópálya-használathoz. Ebben az időszakban szokás szerint megnő az autópályák forgalma a nyaralások és a nyáriszünet miatt, ezzel együtt pedig a balesetek kockázata is növekszik.  Sokszor olyan forgalmi szituációk adódhatnak, amiknek a lehetőségére érdemes felkészülni és érdemes azokat fejben tartani. Most négy nagyon egyszerű esetet emel ki a Magyar Közút.

Az első a követési távolság, amit bár mindig be kell tartani, sűrűbb forgalomnál érdemes különösen figyelni rá, hiszen egy esetleges torlódás esetén az extra hellyel magunknak és a többieknek adunk plusz esélyt. Pár másodperc és pár méter simán elválaszthatja a koccanást a kontakt nélküli megállástól.

A következő tényező, amire érdemes figyelni, az a tájékoztatás. Ha feltorlódik és lelassul a sor, ahogy meglátjuk ezt, vészvillogóval jelezzük a mögöttünk érkezőnek, hogy előre fel tudjon rá készülni. A Magyar Közút kiemeli, hogy baleset és nagyobb necces szituáció miatt is simán kialakulhat torlódás, amit ha így jelzünk a mögöttünk érkezőnek, ő már távolról látja, hogy érdemes lassítani.

Az előzővel függ össze, de szintén nagyon fontos, hogy ha áll a sor, esetleg csak lépésben halad, akkor a sáv külső részére kell húzódni, hogy ha jön egy mentő, tűzoltó vagy rendőr, akkor középen zavartalanul tudjon haladni.

Végül pedig azt kérik, hogy ha valamilyen műszaki ok miatt valaki a leállósávba kényszerül és nem tudja elhagyni azt, akkor a segítség megérkezéséig mindenképp a szalagkorlát mögött várakozzon. A leállósávban lenni nagyon kockázatos, a szalagkorlát mögött sokkal nagyobb a biztonság.

Ezek nem újdonságok és nem találták fel a meleg vizet, de érdemes utazás előtt rászánni azt a 12 másodpercet, hogy ezekbe belegondoljunk, hátha pont emiatt hamarabb jut eszünkbe egy éles helyzetben a jó megoldás. Nagy tempónál pedig az, hogy valamin agyalni kell fél másodpercet, sokszor akár egy helyzet végigkifejletét is befolyásolhatja.

Forrás: Magyar Közút Instagram