Nincs sok hátra a Hyundai Velosternek

2022.06.20. 09:28

Tizenegy éve mutatkozott be a Veloster, 2018-ban pedig alapos felújításon esett át. Ám úgy hallani, a pályafutása ennek ellenére már júliusban véget érhet.

Dél-koreai sajtóhírek szerint utód nélkül veszik ki a kínálatból a típust, amelyből már eddig is csak a leggyorsabb N változat volt gyártásban. Az ok állítólag az, hogy a hasonló dinamikájú, de célszerűbb kialakítású Elantra N mindenütt sokkal népszerűbb, a Hyundainak pedig kell a hely, elsősorban a rövidesen érkező új Kona gyártásához.

A Velostert ugyanis egy csarnokban gyártják a Konával, a Hyundai Ulsan 1 nevű üzemében, és ez utóbbi modell iránt a közelgő modellváltás kapcsán növekvő érdeklődést várnak a következő évekre.

A Hyundai annak idején egyfajta arculatépítő modellnek szánta a Velostert, amely érdekes, kupé-jellegű karosszériát kapott három oldalajtóval – kettő van a jobb, egy a bal oldalon – viszont műszaki értelemben nem különbözött túlságosan az i30-astól, és a hasonló kompakt ötajtósoktól. Így igazán nagy siker soha nem lett belőle. Jellemző, hogy Európában a legjobb évében, 2012-ben is csupán 6175 példányt adtak el belőle, így a 2018-as frissítés kapcsán el is tűnt az itteni kínálatból.