Először bukkant fel az új kínai elnöki limuzin

2022.07.06. 16:15

Kínában régóta presztízskérdést csinálnak belőle, hogy a vezetők helyi gyártású autókkal járjanak. Hszi Csinping már uralkodása kezdete óta az állami luxusautó-gyártó, a Hongqi autóit használja, de most itt egy új modell, amelyet eddig másutt nem láthattunk.

Hong Kongban bukkant fel először az N701 néven emlegetett autó, az utóbbi években a Hongqikon széles körben használt használt nagy króm hűtőrács egy újabb változatával, és kifejezetten konzervatív limuzin-karosszériával, amelynek a vonásai ugyanakkor nem hatnak ódivatúnak a legújabb Bentley, Maybach és Rolls-Royce csúcsmodellek mellett sem.

A műszaki tartalomról egyelőre nem sikerült információkhoz jutni – az elnöki autó paramétereit nem csak a kínaiak tartják titokban, ez másutt is általános – az viszont kiderült, hogy ez lesz a világ egyik legritkább autója. Állítólag a következő tíz év során mintegy 50 példányt gyártanak belőle, mindet a legmagasabb rangú kínai pártvezetés szállítására szánják.

Úgy tudjuk, az elnöki flottában az N701-es a korábbi Hongqi L típusokat váltja, amelyek 2009 óta voltak szolgálatban, és hatliteres, V12-es motorjuk volt.