Kátyúba hajthat a Porsche a tőzsdére vonulás során

2022.07.23. 06:12

Bár a Porsche várakozásai továbbra is optimisták az IPO-t, vagyis a vállalat elsődleges, nyilvános részvénykibocsátást illetően, előreláthatóan csak jelentős árengedménnyel dobhatja piacra első részvényeit a német gyártó – írja a Carscoops a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az értékcsökkenés hátterében az ukrán-orosz háború, a recesszió és az infláció állhatnak.

Nem úgy alakulhat a Porsche tőzsdei debütálása, ahogyan azt a cégvezetés szeretné

A Porsche tőzsdei bevezetése már jó ideje folyamatban van, a cégvezetés szeretné, ha már idén ősszel önállóan megjelennének a frankfurti tőzsdén (ahol a Porsche jelenleg a Volkswagen csoport tagjaként van jelen). Ez a forgatókönyv ugyanakkor elég optimista, mint ahogyan az is, hogy a céget 80 milliárd euróra jegyezhetik be. Legalábbis a Reuters által megszólalatatott két, a cég tőzsdei bevezetését közelről szemlélő személy szerint, akik közölték, hogy az első részvénykibocsátás értéke jelentősen csökkenhet, s könnyen lehet, hogy ennek során a Porschénak csupán 60 milliárd eurós jegyzéssel kell megelégednie.

Ez azonban kevéssé zavarja a német autógyártó tulajdonosait, akik továbbra is kitartanak előzetes tervük mellett, hogy a céget 80 milliárd eurós értéken vezessék be a tőzsdére. A Porsche pénzügyi igazgatója, Lutz Meschke ennek kapcsán a közelmúltban megjegyezte, a gyártó „pénzügyileg rugalmas”, a bevétele ugyanis a 2021-es 33 milliárd euróról 2022-re 38 milliárd euróra nőtt. A bővülés pedig annak ellenére zajlott le, hogy a cég szállításai 5 százalékkal csökkentek.

Nincsenek ennyire elragadtatva a Porsche ambícióitól a Volkswagen csoport részvényesei. A Reutersnek nyilatkozó, a cég első 20 legnagyobb részvényesének egyike legalábbis kifejtette, nincs különösebben lenyűgözve a Porsche első önálló részvénykibocsátásától, szerinte ugyanis a cég csak kis mennyiségű részvényt tud eladni, az új befektetők pedig csupán csekély befolyással rendelkeznek a vállalatban.

További érdekesség, hogy a Bernstein Research szerint a Porsche értéke valahol 55 és 100 milliárd euró között lehet, a valós értéke pedig nagyjából 75 milliárd eurót érhet el. Érvelésük szerint ugyanis bár a Porsche egy nagyszerű vállalat, de azért nem a Ferrariról van szó.

Ilyen hátszéllel mérhetik fel tehát az ügylet mögött álló bankárok augusztus végén a piaci feltételeket, s hozhat a Porsche igazgatótanácsa végleges döntést. Azonban szinte már most kijelenthető, hogy nem fognak eltántorodni a tervüktől. A Porsche tőzsdére lépésének fő motivációja ugyanis az elektromos járművekre vonatkozó tervek megvalósítása, azaz hogy 2030-ra a cég eladásainak 80 százalékát az ilyen típusú járművek értékesítése tegye ki. Ezt pedig a cég az IPO-ból származó források felhasználásával kívánja elérni.