Újra légzsákkal készül a Lada Granta

2022.08.25. 09:28

Az orosz-ukrán háború kitörése után bevezetett szankciók komoly nehézségeket okoztak Oroszország autóiparának, hiszen számos vállalat teljesen kivonult vagy szünetelteti tevékenységét, esetleg megszakított minden kapcsolatot az országgal. A Lada kezét például elengedte a Renault, egy időre a termelés is leállt Togliattiban, majd egy halom kényelmi és biztonsági berendezést nélkülöző, csupasz Grantákkal indult újra.

2

A Lada friss bejelentése értelmében azonban most visszaáll a rend, és minden Grantába szériában bekerül a vezetőoldali légzsák, egyes felszereltségi szintekhez pedig az utasnak is jár egy lufi. Sőt, még övfeszítőt is kapnak az elöl ülők. Az orosz gyártó annyit árult el, hogy ezek a biztonsági berendezések, beleértve a légzsákos kormányt is, hasonlóak lesznek a Grantában korábban használt megoldásokhoz.

Az AvtoVAZ elnöke, Makszim Szokolov azt is kifejtette, hogy a közeljövőben további biztonsági és kényelmi funkciókat szeretnének visszahozni a Grantákba, jelenleg azon dolgoznak, hogy ez minél hamarabb sikerüljön. Bejelentették a sofőrlégzsákos Granta alapárát is: 602 800 rubelt, azaz durván 4,1 millió forintot kérnek érte, ami egyáltalán nem tűnik kevésnek a még mindig elég puritán, de amúgy teljes pompájában sem valami acélos modellért.