Januártól nem kell félned, ha otthon hagytad a jogsit és a forgalmit

2022.11.15. 08:57

Jelentős változás következik be januártól azzal kapcsolatban, milyen okmányokat kell mindenképpen magunknál tartanunk vezetés közben. 2023. január 1-jétől nem kell ugyanis bírságtól tartanunk, ha egy igazoltatás során nem tudjuk átadni az intézkedő rendőrnek a jogosítványt és a forgalmi engedélyt – írja a Telex, a portál értesüléseit az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősítette.

D  FO20120409008

Ahogy a lap rámutat, az egyenruhásoknak eddig is volt mérlegelési jogkörük az ilyen esetekben, tehát akár tovább is engedhették azt, akinél ilyen hiányosságot tapasztaltak, de akár 5-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni, és legfeljebb 150 ezer forintos szabálysértési bírságot is kiszabhattak.

A jogsi és a forgalmi bemutatására január elsejétől a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítása miatt nem lesz szükség. Így azok otthon hagyása nem minősül szabálysértésnek, nem lehet szankcionálni sem a hiányt. De ez kizárólag azokra vonatkozik, akiknek vezetői engedélyét Magyarországon állították ki, és a járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. A magyaroknak külföldön, a külföldieknek pedig hazánkban viszont továbbra is maguknál kell tartani az említett okmányokat, a mulasztás változatlanul bírsággal sújtható.

Az ellenőrzést a rendőrök néhány kattintással el tudják végezni az elektronikus rendszeren keresztül. Ugyanígy fel tudják függeszteni a vezetési jogosultságot, vagy ki tudják vonni forgalomból a járművet, ehhez a helyszínen nem lesz szükség az okmányok tényleges átadására, ha azok éppen nincsenek ott.

Forrás: Telex