Elkezdődött az új Moszkvics gyártása - most már belülről is megmutatták

2022.11.24. 10:42

Ünnepélyes megnyitó ceremónia után megkezdődött az új Moszkvics gyártása a Renault egykori gyárában Oroszországban. Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes a gyártósor ünnepélyes megnyitásán kijelentette, hogy az üzemben még az idén elkezdik az elektromos autók gyártását is.

Az új Moszkvics a tervek szerint már decembertől kapható lesz - legalábbis a Dnyeperen túl. Az orosz politikus további nagyívű tervekről is beszámolt: ha minden jól halad, akkor 2025-től már saját univerzális platformjuk is lesz, amin elkészülhet az első ténylegesen orosz gyártású elektromos autó is - tudósított az orosz TASSZ hírügynökség.

Merthogy a Moszkvics egyébként csak nevében moszkvai, valójában - ahogy meg is írtuk - kínai technika búvik meg a lemezek alatt. Az új Moszkvics ugyanis valójában nem más, mint a JAC Motors JS4 típusa. A tervek szerint négy típus készül majd a moszkvai ex-Renault gyárban. A JS4-es - orosz földön ez lesz a Moszkvics 3 - mellett a JS4 elektromos változatát, az E-S4-est is gyártják majd - ez pedig a találó Moszkvics 3e nevet kapta a keresztségben. Ezek mellett még a J7-es szedánt és a JS7-es SUV-t gyárthatják majd az egykori Renault gyárban. Az utóbbi két JAC modellnek még nem tudni az oroszországi típusjelét, de valószínű, hogy ezek is valamilyen számot kapnak majd.

Az új Moszkvicsról eddig nem sok képet lehetett látni, a gyár megnyitójáról azonban az orosz média büszkén tudósított és felkerült néhány eddig nem látott kép is a kocsiról. Többek között az utasteret is megmutatták, ami első ránézésre valóban keleties, kicsit japános-koreais beütésű.