Buszokat ajándékoz Ukrajnának a BKV

2022.12.19. 16:16

A BKV a múlt nyár folyamán több felkérést is kapott ukrajnai városoktól, miszerint szerint szívesen fogadnának használt, de jó állapotú autóbuszokat, hogy a háború sújtotta városaikban fenntarthassák a közösségi közlekedést. A fővárosi vállalat azonban eddig nem rendelkezett olyan járművekkel, amelyeket Ukrajnának adományozhatott volna. Mára azonban az autóbuszcseréknek köszönhetően több tovább üzemeltethető jármű is felszabadult. Így lehetővé vált az adományozás.

Első körben - együttműködve Ukrajna Magyarországi Nagykövetségével - összesen 15 autóbuszt adnak át két városnak, Mikolajivnak és Csernyivcinek. A most felajánlott buszok között tíz darab Ikarus 280-as és öt Volvo 7000-es valamint 7700-as van. Ez utóbbiakat a BKV Berlinből és Veldhovenből vásárolta néhány évvel ezelőtt. Az Ikarusok átlagosan kétmillió, a Volvók pedig egymillió kilométert futottak Budapesten.

A járműveket a BKV Zrt. munkatársai felkészítették arra, hogy még néhány évig szolgálhassák az ukrán utazóközönséget. Ha a fővárosi közlekedési cégnek lehetősége lesz további autóbuszokat adományozni a háborúban álló ország városainak, akkor hamarosan újabb adag egykori budapesti jármű állhat forgalomba Ukrajnában.