Füstöl, de nem füstöl: karbonsemleges üzemanyagot gyárt a Porsche

2022.12.22. 17:42

Nem az elektrifikáció az egyetlen módja annak, hogy az autózást zöldebbé tegyük. Életképes alternatíva lehet még a hidrogénhajtás, sőt, a karbonsemleges üzemanyagok használata is. Utóbbi tulajdonképpen egy olyan szintetikus benzin vagy gázolaj, melynél a gyártáshoz szükséges szén-dioxidot a légkörből vonják ki, így az üzemanyag elégetésével a levegőben keringő üvegházhatású gáz mennyisége nem változik.

5db0a723-bf92-c4cd-b228-5e9251d4d2e2  L

eFuel néven ilyen, "majdnem karbonsemleges" üzemanyag fejlesztésébe fogott korábban a Porsche, melynek első cseppjei most készültek el. A becses naftát szélenergia felhasználásával egy apró chilei üzemben gyártják, egyelőre csak igen kis mennyiségben. A jelenlegi kapacitás évi 130 ezer liter, ám a német sportautógyár szerint ezt a közeljövőben 550 millióig szeretnék feltornázni.

Az eFuel fontos szerepet játszik majd abban, hogy 2030-ra a Porsche elérje a teljes karbonsemlegességet. Michael Steiner, a cég vezetőségi tagja szerint ez a speciális üzemanyag a jövőben is lehetővé teszi a belsőégésű motoros autók számára, hogy az utakon maradjanak.