Háromszázzal repesztettek a donorszerveket szállító olasz zsaruk

2022.12.25. 11:05

A legszebb karácsonyi ajándék, ami autópályán érkezik: Az élet! Ezzel a címmel tette ki Facebookra bejegyzését a Polizia di Stato, vagyis az olasz Állami rendőrség. A poszt szerint két vesét szállított az autópálya rendőrség, az erre a célra is használt Lamborghini Huracánja. Az egyik vesét Padovából vitték a 170 kilométerre fekvő modenai kórházba. Majd a másik vesét a 400 kilométerre lévő Rómába szállították. A teljes 570 kilométeres utat, a Lamporghini Huracán LP 610-4 Polizia nevű sportautóval négy óra 20 perc alatt tették meg. Ez azt jelenti, hogy az egyenruhás Lambóval, néhol 300 km/h-ás sebességgel is repesztettek az olasz rendőrök.  

Az olasz autópálya rendőrségnek egyébként két Lamborghini Huracán LP 610-4-ese van.  Lamborghiniket a Volkswagen tulajdonában lévő sportkocsi gyártó már évtizedek óta ajándékként adja át az olasz rendőrségnek. A hagyományok szerint az egyik rendőr Lambó a dél-olasz, a másik az észak-olasz régióban szolgál. A rendőrségi Huracán egyébként minden műszaki paraméterében egyezik a szériaváltozattal, 610 lóerős, 5,2 literes V10-es hajtja, összkerék-hajtású, 3,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 325 km/h. Az autóknak, a gyorshajtók kiszűrésén és elfogásán kívül, az egyik legfontosabb feladata a transzplantációs intézmények közötti szerv szállítás. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy az olaszországi kórházak, egy-egy életmentő beavatkozáshoz az autópálya rendőrségtől kértek segítséget, mint ahogy az a minap is történt.

Napjainkban szinte már természetes, hogy néhányan kritikával élnek a Lamborghinis szervszállítással kapcsolatban. Most sincs ez másként, az idevonatkozó fórumokon ugyanis páran PR fogásnak és veszélyesnek gondolják az efféle szállítási módot. A kritikusok szerint az effajta szállítási mód helikopterrel egyszerűbb lenne. Ezekre a kritikákra rendre azt válaszolja az autópálya rendőrség, hogy bár nem veszélytelen munka a száguldó szervszállítás, de a Huracánokat vezető rendőrök, mind magasan képzettek. A helikopterek, pedig nem minden esetben érhetők el, így volt ez például akkor is, amikor leomlott a genovai autópálya egyik hidja, ugyanis szinte az összes elérhető mentőhelikopter itt segédkezett.  Ráadásul sok esetben a helikopterek lassabbak és drágábbak, mint a Lambók, ilyenkor indokolt lehet az egyenruhás sportkocsik használata. Persze az ilyen szervszállításoknak bőven van PR értéke is, de a legfontosabb azonban mégis az, hogy ezzel a módszerrel is emberéleteket mentenek, kerül, amibe kerül.