Luxusautóból pickuppá alakul az Audi új koncepciója

2023.01.27. 12:43

Természetesen elektromos, összkerékhajtású és rendes koncepcióhoz méltóan tele van hatalmas üvegfelületekkel. Ez az Audi Activesphere, ami egyszerre egy luxussal telepakolt városi crossover és egy 22-colos kerekeken gördülő off-road pickup, bicikliszállításra optimalizálva.

A230504 large

Négy volt autógyárat reprezentáló karika az Audi logójában, négy futurisztikus koncepcióautó két éven belül: a Skysphere egy elektromos sportautó ötletét boncolgatta, a Grandsphere a luxuszedánok műfaját értelmezte újra, míg az Urbansphere a városi közlekedés kihívásaira kereste a megoldást.

Most itt az Activesphere, ami automata vezetési módban egy guruló nappali, gombnyomásra viszont egy bicikliket elnyelő off-road kalandor. Nyitott térérzet, eltűnő kezelőszervek, hatalmas kerekek és elektromos hajtás jó sok nyomatékkal. Ha nem is pont ilyen komplex formában, az Activesphere azért nincs olyan távol a jövőbeli megvalósíthatóságtól.

A koncepciót az Audi floridai stúdiója tervezte Malibuban, ami talán már önmagában sokat megmagyaráz. Természetesen a moduláris PPE platformra épül ez is, ami 800 voltos technológiát jelent nagyjából 600 kilométeres elektromos hatótávval.

Az Activesphere ezen felül 4,98 méter hosszú, 2,07 méter széles és 1,60 méter magas, miközben a tengelytáv 2,97 méter a tágas beltér érdekében. 22 colos kerekei 285/55-ös méretű Pirellik, a visszapillantók pedig kamerák az alacsony légellenállás érdekében.

Hogy az aszfalton túl is komolyan vegyük a koncepciót, a normál 208 mm-es hasmagasság akár négy centivel is megemelhető, míg elől 18,9 fokos, hátul pedig 28,1 fokos terepszögeket tud az önvezető üvegház.

Szeretjük az extrém automata tetőmegoldásokat, és ilyen szempontból az Activesphere is hozza az elvárhatót, hiszen ha módjával is, de dombnyomásra pickuppá változik.

B-oszlop természetesen nincs, viszont a C-oszlop a helyén marad az átalakulásnál, miközben a hátsó panel alsó része lehajtva kiegészíti a csomagteret, hogy aztán a felső üvegdarab a tető fölé csúszva nyissa ki az Activesphere hátulját. Feljön a térelválasztó, és kész is a motorizált trükk.