Már tervezgeti első szilárdtest-akkus villanyautóját a Nissan

2023.02.07. 15:14

A szilárdtest-akkumulátorok egyelőre kecsegtető ígéretek csupán. A jelenleg is fejlesztés alatt álló technológia, - mely folyékony helyett szilárd szeparátort és elektrolitot használ - hatalmas előrelépést hozhat a villanyautózás világában. Elméletben ezek az újfajta akkuk jóval biztonságosabbak lehetnek hagyományos társaiknál amellett, hogy nagyobb az energiasűrűségük, gyorsabban tölthetők, nem utolsó sorban pedig gyártani is jóval olcsóbban lehet őket.

a2 Figure 2 solid state promo.5fdbce3b08bc6.png

A kecsegtető ígéretek miatt számos autógyártó dolgozik saját szilárdtest-akkujain, a Nissan viszont úgy érzi, jelenleg ők vezetik a mezőnyt. A japán autógyártó kutatásért és fejlesztésért felelős európai alelnöke, David Moss az Autocarnak elmondta, "egyes szilárdtest-akkumulátorokban még mindig folyékony elektrolitot használnak, ez pedig probléma, hiszen a folyadék felforr. Ez rontja a hatékonyságot és az energiaátvitelt is. Lehetséges elhagyni a folyékony elektrolitokat? Ez a kérdés, melyben mindenki előtt járunk."

a9 A1915359 large HU

Moss ezen kívül a Nissan nem épp szerény céljait is megosztotta szilárdtest-akkujaikat illetően: a normál megoldásokhoz képest megdupláznák az energiasűrűséget és háromszoroznák a töltési sebességet mindamellett, hogy az árakat a felére csökkentenék.

Az alelnök azt is hozzátette, terveik szerint 2028-ban dobják piacra első szilárdtest-akkus modelljüket, melyről sejtelmesen csak annyit árult el: mikor elkötelezed magad valami olyasmi mellett, mint a szilárdtest-akkumulátor, alapjaiban kell megváltoztatnod az autó működési mechanizmusát és architektúráját.