A Lada Niva kifogyott, csokoládé nem is volt

2023.02.20. 15:22

Mark Key egy alpesi sítúrán szeretett bele a Lada Nivába, valamikor 2010-ben. Imádta a stílusát, az egyszerűségét, a képességeit, és persze azt is, hogy brit szemmel méricskélve nincs beépítve az árába az a fajta életstílus felár, amit mondjuk a Suzuki Jimnyhez vagy a Land Roverhez kötött. Ahogy hazatért Londonba, szinte azonnal megrendelte a saját autóját, akkor még az orosz nagykövetségen keresztül. Alig két héttel később ott állt a háza előtt a saját Nivája. Majd nem telt el sok idő, és ő maga vált a nagybetűs londoni Niva kereskedővé. Minden remekül alakult, az üzlet pedig egészen addig jól ment, ameddig Oroszország meg nem támadta Ukrajnát 2022. február 24-én.

Key szerint az oroszokkal való együttműködés első időszaka nem volt zökkenőmentes, de aztán elkezdett ráérezni, hogyan is működik velük az üzlet. Például hamar rájött, hogy nem érdemes kiakadni azon, hogy rendelt kék és piros Nivákat, majd kapott egy rakás fehéret, mert abban a hónapban éppen azt készítettek, és kerek-perec megmondták neki, hogy akár tetszik, akár nem, ez van.

De a háború következményei végül az ő kereskedését is utolérték. Egy ideje már nem érkezett hozzá új Niva, hiszen az Egyesült Királyság és Oroszország kapcsolata ezt már egy cseppet sem segíti elő. Egy időben megpróbált Kazahsztánon keresztül Nivákhoz jutni, de a szállítási nehézségek miatt a kazahok csak akkor álltak volna rendelkezésére, ha jelentősen nagyobb tételben vesz árut, mint amire lehetősége volt.

Így eljött az idő, hogy Key bezárja a modern technológiáktól megcsömörlöttek londoni Niva-oázisát. Az utolsó darabot éppen az utóbbi napokban adta át. Egy full felszerelt, nagykerekes, légkondival, ülés- és tükörfűtéssel felszerelt Niva Brontóval búcsúzott az orosz autógyártástól.