Már a Hot Wheels autókat is felvásárolják a nepperek

2023.03.14. 14:42

Az elmúlt évek egymásra halmozódó válságainak egyik jól ismert következménye, hogy nem könnyű manapság autót vásárolni, akár újat, akár használtat keresne az autós. Az már inkább meglepő, hogy ez az állítás az apróságokra, a játékautókra is passzol.  

Forrás: Natalia Kostikova / EyeEm / Getty Images
Forrás: Natalia Kostikova / EyeEm / Getty Images

Már nagyjából egy évvel ezelőtt érzékelhető volt az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb áruházlánca, a Walmart boltjaiban, hogy akadozik a Hot Wheels játékautóinak utánpótlása. Magyarázatokból nem volthiány. Okolták az apró autókat gyártó Mattel játékgyártó vállalat járvány előtti létszámleépítését. A koronavírus-járvány miatt kialakult szállítási csúszásokat. A határon túli üzemekből érkező szállítmányok késését - áll a Jalopnik cikkében. 

Van azonban ezeknél egy fontosabb és tartósabb oka is a Hot Wheels autók hiányának. A játékautó-nepperek ügyeskedése.

A legolcsóbb Hot Wheels termékek, amelyeket egyszerű műanyagbuborék csomagolásban árusítanak, mindössze 1,29 dollárba (460 forint) kerülnek. A Mattel üzleti érzékét dicséri, hogy ez mindössze 40 dollárcenttel (140 forint) több, mint amennyiért a játékautókat 1982-es megjelenésük után árulni kezdték. Az inflációval kiigazított áruk 2,88 (1030 forint) lehetne. A prémium, avagy felnőtteknek szánt, gyűjtői Hot Wheels autók már drágábbak, de egy felnőtt pénztárcájához képest ezek sem kerülnek sokba: 7 vagy 15 dollár az áruk (2500 és 5400 forint). Mármint, ha valaki a megjelenésük után egy áruházban veszi meg őket.

A Hot Wheels játékoknak tehát két fontos tulajdonságuk van. Viszonylag olcsók és gyűjtők keresik őket. Ehhez társul, hogy elég gyorsan, néhány hetente jelennek meg az újabb és újabb kisautó-kollekciók. Ezért nem meglepő, hogy a Hot Wheels-nepperek felvásárolják az új sorozatokat a boltokban, majd az interneten felárral továbbadják őket annak a nem kevés gyűjtőnek, aki nem vadászik hétről hétre az újabb Hot Wheels-kollekciókra.

Végül is 1,29 dollár helyett mondjuk 8 dollár még mindig nem egy megfizethetetlen ár. A jobb minőségű játékautók, amelyek például a Car Culture sorozatban jelennek meg, igazi gyűjtői áron cserélnek gazdát.

A tavaly megjelent Celica GT-Fourból viszonylag sokat kínálnak, így csak néhány dollárt lehet nyerni az újraértékesítésével. Egy szintén tavalyi. RX-7-es árát viszont meg lehet kétszerezni. Egy régi gyűjtő beszámolója szerint a pandémia vízválasztó volt a Hot-Wheels-gyűjtés kultúrájában. Azt megelőzően a gyűjtők barátságos közösséget alkottak.  Például nem irigykedtek egymásra.

A járvány miatt azonban akadozni kezdett az ellátás, ami meghozta a mások gyűjtőszenvedélyében pénzt látó játékautó-nepperek étvágyát. 

Eljött az az idő, amikor egyesek már az áruházak nyitásakor felvásárolták a Hot Wheels-készleteket, esélyt sem adva a gyűjtőknek, hogy az eredeti, bolti áron juthassanak hozzá szenvedélyük tárgyaihoz. Nehéz kiszámolni, hogy a nepperek mennyit kereshetnek ezen a sajátos autós szubkultúrán, ám egyes beszámolók szerint van, akinek havonta 300 dollárt (több mint 100 ezer forint) hoz ez a sajátos játékautó-biznisz.