Szellemeket lát egy temető mellett a kínai villanyautó

2023.04.04. 13:29

Kínában idén április 5-ére esik a Csingming csie, amit angolul Tomb sweeping day-nek, vagyis nyers fordításban a sírok lesöprésének napjának neveznek. Ilyenkor az emberek meglátogatják elhunyt szeretteiket a temetőkben, hogy így emlékezzenek meg róluk.

Forrás: Car News China / Dong Yi
Forrás: Car News China / Dong Yi

Az ünnep közeledtével egy kínai férfi nagyon furcsa jelenségre lett figyelmes, amikor épp egy temető mellett autózott Li Auto L9-esével. Az autó központi kijelzőjén ugyanis több arra járó embert és kerékpárost látott meg, miközben igazából senki nem volt a környéken. Az ünnep és a temető közelsége miatt úgy tűnik, mintha szellemeket jelezne az autó, de a valóságban ennél azért hagyományosabb magyarázat is van a történtekre.

Forrás: Car News China / Dong Yi
Forrás: Car News China / Dong Yi

A Li L9-ben – ahogy a legtöbb modern autóban – fejlett és komplex vezetéstámogató rendszer van, ami észleli és értelmezi az autó körüli egyéb tárgyakat és embereket. Ebben a típusban hat darab 8 megapixeles kamera, öt darab 2 megapixeles kamera, illetve lidar és radar is található.

Itt azonban úgy tűnik, hogy a rendszer még nem tökéletes, ezért tűnhetett úgy, hogy földöntúli esemény tanúja volt a sofőr. A Li Auto is reagált: azt mondják, hogy egészen biztosan nem szellemeket látott az L9 vezetője, egyszerűen a rendszerük még nem hibátlan, amivel kapcsolatban azt is megemlítették, hogy a szenzorok tudása is korlátozó tényező.

Forrás: Car News China / Dong Yi
Forrás: Car News China / Dong Yi

Nem az első alkalom, hogy a Li Auto termékeiben hasonló történik: többen is beszámoltak olyanról, amikor az autó embert látott maga körül, pedig nem volt ott senki. Lehetséges magyarázatnak tűnik, hogy a kamerákon lévő vízcseppeket látja rosszul az autó, ami azt jelenti, hogy a rendszeren még valóban finomítani kell.

Forrás: Car News China