Ugrani is tud a BYD hipersportautója

2023.04.12. 11:11

A BYD tovább folytatja autópalettájának szélesítését, hiszen hamarosan már saját elektromos hipersportautójuk is lesz. A YangWang U9 négy elektromos motorjának hála több mint ezer lóerővel támad, de messze nem ez az autó legérdekesebb részlete.

A borítás alatt ugyanis egy forradalmi aktív felfüggesztés bújik meg, melynek hála az U9 akár táncolni és ugrani is tud, sőt, akár három keréken is elmegy. A Disus nevű rendszert harminc hónapon keresztül, 10 millió kilométeren át tesztelte a gyártó, és négy különböző változatban készül majd.

A legszerényebb a Disus-C, mely a lengéscsillapítók keménységét képes állítani egy mágnesszelep segítségével. Eggyel fejlettebb rendszer a Disus-A, mely légrugóinak hála 150 milliméterrel képes emelni vagy süllyeszteni az autón. A következő fokozat a Disus-P, a gyártó szerint a világ első intelligens hidraulikus rendszere, mely már 200 milliméteres szakaszon állítható, ráadásul minden egyes kereket külön-külön tud emelni vagy süllyeszteni. A legforradalmibb rendszer azonban a Disus-X, melyet a YangWang U9 is megkap.

A BYD elektromos hipersportautója a hírek szerint kevesebb, mint két másodperc alatt gyorsul 100-ra, a hatótávja pedig 700 kilométer.