Az M1-es tömegbaleset nyolcvan kárigényéből már kilencet rendeztek

2023.04.21. 15:34

Mintegy nyolcvan hazai kárigény érkezett be a biztosítókhoz, illetve a MABISZ-hoz, amiből kilencet már lezártak, és megkezdődtek a kifizetések is.

lead 2802-e1678552214621

A MABISZ közleményében kiemelte, hogy esetenként akár tízmilliós nagyságrendű, a törvényi kötelezettségeken túlmenő esetekben is fizethető előlegek a casco-önrészekre és a helyszínről történő elszállítás költségeire is kiterjedhetnek.

A biztosítói közösség eredeti belső megállapodása szerint csak a gépjárműben bekövetkezett károkra, illetve a személyi sérülésekre vonatkoznának az előlegek. Azonban a tömegszerencsétlenséget követő egyeztetéseken a biztosítótársaságok kiterjesztették az előlegeket a gépjárművek elszállításának költségeire is. 

Továbbá úgy döntöttek, hogy a károkat a casco-szerződésükre rendezők sem járhatnak rosszabbul, ezért az előlegek a tízmilliós limitig a casco-önrészek megtérítésére is felhasználhatóak.

 A biztosítói közösség a tíz éve létrehozott tömeges kárrendezési szabályozását életbe léptetve indította el a kárügyintézéseket. Ennek értelmében a társaságok olyan tömegbalesetek esetén, ahol a járművek száma eléri vagy meghaladja a 20-at, közös hozzájárulással létrehoznak egy kártalanítási alapot, nem várják meg a hivatalos vizsgálatok végét, hanem az ügyfelek érdekében megkezdik a kárrendezést – emlékeztettek a közleményben. Ahol pedig a felelősség kérdése nem tisztázható, ott jogcím nélküli előlegeket fizetnek a gépjárműkárok, valamint a személyi sérülések után.

Mint ismert, március 11-én szombat délután az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél öt kamion és 37 autó ütközött össze. Egy ember meghalt, 39-en megsérültek, a 41 érintett gépjármű közül 19 szenvedett totálkárt.