Ezért ne parkolj túl közel egy rakétakilövéshez

2023.04.26. 06:12

Aki valaha nézett már rakétakilövést jól tudja, hogy a végső visszaszámlálást megelőzően biztonsági okokból hatalmas körben evakuálják a területet. Bár ez elsőre talán túlzásnak, felesleges óvatosságnak tűnhet, nemrég a SpaceX Starshipje, és egy a kelleténél közelebb parkoló Dodge Caravan demonstrálták, miért van erre szükség.

Képernyőkép 2023-04-21 161603.png

Hiába volt ránézésre kilométeres távolság az autó és a rakéta között, ahogy a világ valaha épített legerősebb űrjárművének hajtóművei beindulnak, kövek kezdenek záporozni az égből, az egyik jókora szikla pedig telibe találja a Caravan hátulját. Kisvártatva aztán a sziklazáporból sziklazivatar lesz, majd a füstfelhő is megérkezik.

 Csak hogy el tudjuk képzelni egy ilyen kilövés során fellépő erőket, íme egy kép a kilövőállásról. Jól látható, hogy a 7,2 millió kilogramm tolóerejű rakéta egy tisztességes méretű krátert vájt a földbe, miközben felemelkedett.

 Bár a Starship első próbaútja a rakéta felrobbanásával zárult, a SpaceX így is sikerként könyvelte el a tesztet. Elmondásuk szerint a sikeres kilövés után minden csak hab volt a tortán.