Nem vicc: radioaktív hulladékból építenének utat Floridában

2023.05.17. 12:33

A foszforgipsz  a műtrágyagyártás egy igen kellemetlen mellékterméke. A kis mennyiségben uránt, rádiumot és egyéb radioaktív elemeket is tartalmazó anyag veszélyes hulladék mivolta miatt lényegében semmire sem jó, így egyre csak gyűlik a tárolókban. Florida állam azonban meglátta mindenben a lehetőséget: útépítéshez használnák az egymilliárd tonna felhalmozódott foszforgipszet, mint adalékanyag kavics, homok, vagy sóder helyett.

Az elképzelés mind Florida államnak, mind a műtrágyagyártóknak kedvező lenne. Egyrészt olcsóbbá válna az útépítés, másrészt a haszontalan anyag – melynek tárolása ráadásul pénzbe kerül – rögtön egy eladható termékké változna.

Természetesen a foszforgipsz használatával kapcsolatban rengeteg aggály merül fel. Az anyag alfa-sugárzást bocsájt ki, mely bár nem képes átjutni a bőrön, ha – például lenyelés útján – mégis a szervezetbe jut, egészségügyi kockázatot jelent. Mindemellett a rádium bomlása során rákkeltő hatású radongáz is felszabadulhat. Más csoportok szerint a foszforgipsz idővel beszennyezné a városi talajt is, mely környezetvédelmi kockázatot jelent.

Bár eddig több mint harminc szervezet szólalt fel a kezdeményezés ellen, Florida állam és a műtrágyagyártók becslései szerint a radioaktivitás és egyéb káros anyagok szintje a határérték alatt maradna.

A műtrágyagyártók egyébként régóta lobbiznak a foszforsav, mint útépítéshez használt anyag elfogadtatása mellett. Ennek eredményeként még Donald Trump elnöksége alatt az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) egyszer már jóváhagyta a melléktermék ilyen használatát, ám végül a környezetvédelmi szervezetek nyomására alig egy év után visszavonták az engedélyeket.