2023.05.20. 06:18

A BMW ismét elhúzza a mézes madzagot, ám ezúttal nem a Zagato segítségével, hanem házon belül tervezett kétajtós kombit. Ez itt a BMW Concept Touring Coupé, melyből egy készült, és mellyel a Concorso d’Eleganza Villa d’Este közönsége találkozhat először a hétvégén.

P90505529

A jelenlegi G29-es szériájú BMW Z4 egy Ausztriában gyártott termék a Toyotával közösen továbbfejlesztett és így erősen módosított dedikált platformon. A BMW és a Toyota megállapodásának része, hogy az így született Supra keménytetős sportcoupé, míg a Z4 a korábbinál fürgébb vászontetős roadster a BMW hagyományainak megfelelő hangolással. Annyi viszont így is belefér, hogy a bajorok prezentálják shooting brake koncepcióként is.

Rémlik még valakinek a 2012-es BMW Zagato Coupé koncepció? Egy bő évtizeddel ezelőtt szintén a Villa d'Este kedvéért készült, és a harmincas évek egyedi 328-as modelljeit próbálta megidézni. Mi jól emlékszünk rá, hisz a Zagato munkájának hála elképesztő feneke van.

Az új Touring Coupé kapcsán a BMW formatervezői most két inspirációt is megemlítenek. Egyrészt azt az ikonikus 328 Touring Coupé versenyautót, mellyel megverték az 1940-es Mille Miglia teljes mezőnyét, másrészt a 02-es széria Touring verzióját, mely shooting brake helyett egy sokak számára elérhető kompakt ferdehátú volt 1971 és '74 között.

Ebből sajnos csak ez az egy készült, ám cserébe a Touring Coupé festését nem aprózták el. Az egyedi szín neve Sparkling Lario, és kék üvegszemcsékkel szórták teli, hogy a szürke és a barna árnyalatinak valódi mélységük lehessen. A fémfelületek ezüst-bronz bevonatot kaptak, beleértve a vese hűtőrácsait is.

Hátul 21-colos, elől 20-colos egyedi felnikkel zárták a sort, míg a kabin bőrőzését az olasz Poltrona Frau autóhoz tartozó poggyászkészletet a modenai Schedoni műhely készítette. Praktikus, elegáns, a Z4-ről pedig tudjuk, hogy szépen mozog.

Touring Coupé tehát eredendően egy telitalálat még úgy is, hogy a manuális váltót kihagyták belőle. Azért alakult ez így, mert az erősebb motort kapta, vagyis a háromliteres turbós sorhatost. Nem lehet rossz vele messzire menni.