Az Aston Martin oldalán tér vissza a Honda az F1-be

2023.05.25. 11:09

A Honda legutóbb 2015-ben tért vissza a Formula 1-be, mint a McLaren motorszállító partnere. Három kiábrándító szezon után a felek végül 2017-ben szakítottak, a japán gyártó pedig először a Toro Rossóval (ma AlphaTauri), majd egy évvel később már a testvéristálló Red Bullal lépett szövetségre. Ez az együttműködés végül 2021-ben egyéni világbajnoki címet hozott Max Verstappennek.

A siker ellenére a szezon végén a Honda elhagyta a bajnokságot, F1-es motorgyártó részlegét pedig a Red Bullra hagyományozta. A felek továbbra is együttműködtek a színfalak mögött.

 Azóta időnként felröppentek pletykák a Honda F1-es visszatéréséről, ám mivel a Red Bull 2026-tól a szintén motorszállítóként érkező Ford mellett kötelezte el magát, a partnercsapat kilétét homály fedte. Bár egyes értesülések szerint a japánokat a saját csapattal a bajnokságba törekvő Andretti Autorsport próbálta magához édesgetni, ez minden bizonnyal nem sikerült.

A friss bejelentés szerint ugyanis a Honda a 2026-os új motorszabályok érkezésével az – idén erős szezont futó – Aston Martint választja. Martin Whitmarsh, a csapat igazgatója szerint az együttműködés újabb nagy lépés régóta dédelgetett álmuk, a világbajnoki cím felé. A Honda az újabb F1-es szerepvállalás okát is megnevezte: a 2026-os motorszabályok alapelvei egyeznek a saját elképzeléseikkel.